Logo

Wybierz język
Grejpfrut

Jest doskonałym źródłem wartości odżywczych odpowiedzialnych za zdrową dietę. Zawieraja całe bogactwo witamin, m.in. witaminę C, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a także znane ze swoich właściwości antyoksydacyjnych witaminy E i P. Pomaga w utrzymaniu zdrowego serca i całego układu krążenia. Reguluje trawienie i przyspiesza przemianę materii.

Składniki pokarmowe zawarte w grejpfrutach zapobiegają utlenianiu się tzw. złego cholesterolu (LDL).
W tej roli najlepiej sprawdzają się często odrzucane przez konsumentów białe, gorzkie błonki.

Grejpfruty wspomagają także utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Dieta bogata w te
owoce jest wskazana w profilaktyce przeciwcukrzycowej (zdrowym trybie życia, który wspomaga za-
chowanie zdrowia).

Naryngenina i pektyny zawarte w grejpfrutach wspomagają przemianę materii i przyspieszają procesy
trawienne. Jest to szczególnie istotne dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami.

Miąższ grejpfrutów zawiera kwasy przyspieszające oddawanie moczu – odgrywa to ważną rolę w pra-
widłowym funkcjonowaniu układu moczowego i nerek. Wspomaga też w oczyszczaniu jelit z resztek
pokarmowych i toksyn.

wroc do nawigacji