Flawonoidy - związki pełne zdrowia


W obecnych czasach jesteśmy niezwykle narażeni na choroby, spowodowane uszkodzeniami DNA, takie jak: zablokowanie tętnic, Alzheimer, czy liczne nowotwory. Za substancje przyczyniające się do powstania lub nasilenia tych chorób często uznaje się reaktywne formy tlenu (ROS). Powstają one naturalnie podczas różnych reakcji chemicznych w organizmach jako istotny element wielu szlaków metabolicznych, ale niektóre czynniki zewnętrzne mogą przyspieszyć ich powstawanie lub znacznie zwiększyć ich ilość, co niekorzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu i powoduje wiele zniszczeń. Czynnikami powodującymi intensywne tworzenie się ROS są m.in.: ekspozycje na toksyczne substancje chemiczne (pestycydy, zanieczyszczenia), palenie papierosów, spożywanie alkoholu, a także smażonego jedzenia. Wybierając odpowiedni styl życia możemy wzmocnić swój układ odpornościowy i zapanować nad uszkodzeniami w organizmie.

Furanokumaryny – (nie)bezpieczne związki?


Furanokumaryny są specyficzną grupą metabolitów wtórnych, powszechnie występujących w roślinach wyższych, takich jak korzeń lubczyka, owoc kminku, czy owoc cytrusowy. Czy tak powszechnie występujące związki mogą być niebezpieczne?

Zawartość flawonoidów i furanokumaryn

w soku z grejpfruta i Citrosept Organic


Przeprowadziliśmy badania zawartości flawonoidów i furanokumaryn w sokach z grejpfruta czerwonego i białego oraz w naszym suplemencie diety Citrosept Organic. Zapoznaj się z wynikami badań.

Naturalne składniki w produktach Cintamani

W naszych produktach stawiamy przede wszystkim na substancje pochodzenia naturalnego. Składniki wykorzystywane do produkcji naszych preparatów pochodzą ze sprawdzonych źródeł i posiadają odpowiednie certyfikaty świadczące o ich jakości.


Grejpfrut


Jest doskonałym źródłem wartości odżywczych odpowiedzialnych za zdrową dietę. Zawieraja całe bogactwo witamin, m.in. witaminę C, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a także znane ze swoich właściwości antyoksydacyjnych witaminy E i P. Pomaga w utrzymaniu zdrowego serca i całego układu krążenia. Reguluje trawienie i przyspiesza przemianę materii. Składniki pokarmowe zawarte w grejpfrutach zapobiegają utlenianiu się tzw. złego cholesterolu (LDL). W tej roli najlepiej sprawdzają się często odrzucane przez konsumentów białe, gorzkie błonki. Grejpfruty wspomagają także utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Dieta bogata w te owoce jest wskazana w profilaktyce przeciwcukrzycowej (zdrowym trybie życia, który wspomaga za- chowanie zdrowia). Naryngenina i pektyny zawarte w grejpfrutach wspomagają przemianę materii i przyspieszają procesy trawienne. Jest to szczególnie istotne dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami. Miąższ grejpfrutów zawiera kwasy przyspieszające oddawanie moczu – odgrywa to ważną rolę w pra- widłowym funkcjonowaniu układu moczowego i nerek. Wspomaga też w oczyszczaniu jelit z resztek pokarmowych i toksyn.

Ten składnik występuje w produktach:
 

Acerola


Inaczej wiśnia z Barbados. To jeden z najbogatszych w witaminę C owoców na świecie. Nieduże, czerwone owoce, o orzeźwiającym smaku, w 100g miąższu zawierają 1400mg - 2500mg naturalnego kwasu l-askorbinowego.

Ten składnik występuje w produktach: